Okusi hrvatske tradicije“ je nacionalni  projekt čiji je idejni začetnik  Borislav Šimenc, vlasnik Varaždinske destinacijske menadžment  kompanije  Vall 042, a  osnovni cilj je promocija  autohtone eno - gastro ponude Hrvatske. Jedan od glavnih ciljeva projekta je i označavanje ugostiteljskih objekata - nositelja standarda „Okusi“ i izgradnja njihova identiteta kao mjesta koja osiguravaju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića te u konačnici oblikovanje tematskih restorana koji će pridonijeti razvoju eno - gastro turizma. Krajem 2015. godine u projekt se uključila i Turistička zajednica   Krapinsko – zagorske županije,  te je sredinom srpnja završena 1. faza projekta i za područje Krapinsko - zagorske županije pod nazivom „Okusi hrvatske tradicije – Okusi Zagorja“.

Bogati doživljaj okusa tradicije, zapravo niz doživljaja vrhunskog blagovanja i nezaboravnih gurmanskih užitaka danas pred vas s ljubavlju razastiru domaćini u  14 odabranih objekata koje resi oznaka standarda „Okusi hrvatske tradicije – Okusi Zagorja“.

Prvi dobitnici oznake „Okusi hrvatske tradicije – okusi Zagorja“ su:

„Bluesun hotel Kaj”, restoran „Academia” iz Marije Bistrice, „Dvorac Mihanović” iz Tuheljskih Toplica, Hotel „Terme Jezerčica” iz Donje Stubice, Klet „Bolfan” Vinarije Vinski vrh iz Hraščine, Klet „Grešna gorica” iz Desinića, Klet „Lojzekova hiža” iz Gusakovca, „Majsecov mlin” iz Donje Stubice, „Pansion Rody” iz Gornje Stubice, Restoran & catering „Sermage” iz Svetog Križa Začretja, Restoran „Magdalena“-Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica, Restoran „Zaboky” iz Zaboka , Restoran „Villa Zelenjak -Ventek” iz Risvice kraj Kumrovca, Vinarija Micak – Klet „Zagorski dvori” iz Huma Bistričkog kraj Marije Bistrice i Vinarija & restoran pansion „Vuglec Breg” iz Škarićeva.

Krajem rujna planiran je i završetak izrade te aktiviranje  web portala okusi.hr, a u pripremi  je i osnivanje klastera Okusi hrvatske tradicije na nacionalnom nivou.