Josip Bival, kuhar iz BlueSun Hotela Kaj u Mariji Bistrici, pobjednik je devetog izdanja kulinarske manifestacije Krapinsko-zagorske županije Chtef, zagorski chef, koja je održana u utorak, 29. listopada 2019. godine, u Termama Jezerčica.

Kao i prijašnjih godina, tako se i ove za titulu borilo sedam kuhara, koji su kuhali sa zadanim namirnicama – ovog su puta to bili proizvodi koji su dobili Oznaku zemljopisnog podrijetla na EU nivou: zagorski puran i zagorski mlinci te zagorski štrukli/štruklji, koji trenutno imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu, a za koje se također uskoro očekuje potvrda o dobivanju zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije

Josip Bival iz BlueSun Hotela Kaj je za glavno jelo pripremio puricu pečenu na niskoj temperaturi s umakom od gljiva i jetrica i lazanje od mlinaca te za desert kuhane dimljene štrukle s umakom od sira. Drugo mjesto osvojio je  Krešimir Plašć iz Punkt Beer Housea, a treće Mislav Božić iz Ville Magdalene.  Osim trojice prvoplasiranih, natjecali su se i Marko Šturlan iz Majsecevog mlina, Ivan Knezić Prigorec iz Termi Jezerčica, Mirko Ljubić iz Termi Tuhelj i Matija Cvrtila iz Kleti Kozjak.

U ovogodišnjem žiriju bili su direktor hrane i pića u hotelu Sheraton i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Branko Čukelj, glavna urednica internetskog portala Oblizeki Božica Brkan i nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada Vesna Belošević. „Tema koja je bila zadana ove godine, je pogođena. Natjecatelji su bili jako kreativni, dali su si oduška u tome da prezentiraju zadane namirnice na jedan drugačiji način i vjerujem da sva ova jela mogu zadovoljiti goste u zagorskim restoranima. Naravno, bilo je detalja koji su išli na korist ili na štetu samih natjecatelja, poput okusa i prezentacije, ali sve u svemu, prezentacija je bila jako dobra, a jedno je jelo ipak iskakalo u odnosu na druge i donijelo pobjedu Bluesun hotelu Kaj“ – istaknuo je predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva Branko Čukelj te dodao kako su ova jela dokaz da se od tradicionalnih namirnice, poput purice, mlinaca i štrukli, može napraviti moderno jelo, što današnji gosti u restoranima i očekuju.

Na ovoj renomiranoj kulinarskoj manifestaciji okupili su se i renomirani zagorski vinari te OPG-ovi. U ponudi je bio i zagorski bagremov med i zagorski mlinci, a posjetitelji su imali prilike kušati i kolače spravljene po receptima sa tradicionalne manifestacije Babičini kolači. U popratnom programu nastupio je dio Hands&Voice.