Dani okusa hrvatske tradicije | Visit Zagorje Blizu grada, blizu srca

Dani okusa hrvatske tradicije

od 15. studenoga, 2023 Info-novosti

U petka 17. studenog počinju četvrti nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije koje zajednički organizira 12 županijskih turističkih zajednica u suradnji s lokalnim ugostiteljima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije.

Tim je povodom u prostorima Turističke zajednice Zagrebačke županije održana konferencija za medije.
Najavljeno je sudjelovanje 104 ugostiteljska objekta s područja dvanaest županija i grada Zagreba koji su za nadolazeće dane pripremili tradicijska jela spravljena od tradicijskih namirnica na tradicionalan način, ali i ona pripremljena u suvremenoj kulinarskoj obradi i prezentaciji. Svaki restoran pripremio je dva menija od najmanje tri slijeda koje će oplemenjivati i čaša domaćeg pića. Cijene tako oblikovanih menija kreću se u rasponu od 10 do 30 Eura, a u ponudi će biti od petka 17.11. pa do prve nedjelje prosinca 2023.

Na današnjem događanju predstavnicima novo pridruženih ugostiteljskih objekata: Kavana Livadić, Samobor; Stari Puntijar, Zagreb; Kramberger, Krapina i Domestic house Lola, Vukovar; uručene su oznake standarda Okusi hrvatske tradicije.

„Cilj je ovog projekta privući sve ljubitelje tradicijske kuhinje u restorane koji nose oznaku Okusi tradicije kako bi im pomogli promovirati upravo ta tradicijska jela i sačuvati ih od zaborava. Danas smo pridružili 4 nova objekta što je i potvrda da projekt raste. Trenutno je u projekt Okusi uključena gotovo cijela kontinentalna Hrvatska, a nadamo se da će se u narednom razdoblju pridružiti još županija.“ – istaknuo je Marcel Medak, direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i predsjednik Savjeta projekta.

Ovaj festival objedinjuje 12 regionalnih manifestacija: Okusi planine i mora (Ličko-senjska županija), Okusi Banovine, Posavine i Moslavine (Sisačko-moslavačka županija), Okusi Zagrebačkoga kraja (Zagrebačka županija), Okusi Zagorja (Krapinsko-zagorska županija), Okusi Varaždinskoga kraja (Varaždinska županija), Okusi Međimurja (Međimurska županija), Okusi Podravine i Prigorja (Koprivničko-križevačka županija), Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja (Bjelovarsko-bilogorska županija),Okusi Podravine i Slavonije (Virovitičko-podravska županija), Okusi Zlatne Slavonije (Požeško-slavonska županija), Okusi graničarskog Posavlja (Brodsko-posavska županija) i Okusi Srijema i Slavonije (Vukovarsko-srijemska županija). Turističke zajednice ovih 12 županija ujedno su i potpisnice Sporazuma o suradnji na zajedničkom upravljanju, razvoju i realizaciji projekta Okusi hrvatske tradicije, što je jedna od najvećih javno-privatnih projektnih suradnji u sustavu hrvatskog turizma.


Popis svih restorana koji sudjeluju u manifestaciji te njihovih posebnih menija može se pronaći na www.okusi.hr