Recepti i tradicionalna jela

Gostovanjsko prase

Gostovanjsko prase

Tijesto: 1 kg namjenskog brašna za dizana tijesta 5 žlica šećera 2 male žličice soli naribana korica 1 limuna i 1 naranče 5 žutanjaka ½ dcl ulja

Jutarnjica

Jutarnjica

Tijesto: 3 jaja kvasac 60 dag brašna 2 žlice domaće masti malo vrhnja malo šećera malo soli mlijeko po potrebi Nadjev:  30 dag mljevenih o

Moja roža

Moja roža

Tijesto: 80 dag  glatkog brašna 1 jaje malo soli 3 žlice vrhnja 1 kvas 3 dcl mlijeka 1 žlica domaće masti Postupak: Od navedenih sastojaka

Putica za vinske svece

Putica za vinske svece

Tijesto: 40 dag glatkog brašna ½ kocke germe malo soli i šećera 1 dcl ulja 2,5 dcl mlijeka   Nadjev: 4 veća luka 15 dag špeka 3 jaja 5 žlic

Seljačka pita

Seljačka pita

Tijesto: 25 dag glatkog brašna 5 žlica mlijeka 7 dcl domaćeg vrhnja malo soli malo domaće masti 1 jaje Nadjev: 25 dag domaćeg kravljeg sira

Svadbena torta Šahovnica

Svadbena torta Šahovnica

BISKVIT: 8 cijelih jaja 40 dag šećera 40 dag oštrog brašna 40 dag mljevenih oraha 1 ribana jabuka 1 dcl ulja 2 dcl mlijeka 1 žličica sode bika

Svinjska pisanica Stubica

Svinjska pisanica Stubica

Namirnice: 4 svinjske pisanice (lungića) 15 suhih šljiva 40 dag maslaca 0,3 dl ulja 0,3 dl domaće šljivovice 3 dl kiselog vrhnja 1,5 dl slatkog vrhnj

Torta od cijelih jabuka

Torta od cijelih jabuka

Sastojci Tijesto:   5-6 bjelanjaka                 šećera koliko su teški bjelanjci                 5-6 žlica brašna   Nadjev: 1,5 kg jabuka (jed

Zagorska juha

Zagorska juha

Namirnice: (recept za 4 osobe) 70 dag krumpira (bijeli) 5 dag sušene slanine ili vratine 5 dag crvenog luka 2 češnja češnjaka 2 dl kiselog vrhnja 5 d

Zagorska kotlovina

Zagorska kotlovina

Namirnice: 80 dag svinjskih kotleta 2 para češnjovki (kobasice) 4 dag svinjske masti 2 dcl bijelog vina Sol, papar, vegeta, crvena paprika Postupak:

Zagorski puran s mlincima

Zagorski puran s mlincima

Očišćenog purana izvana i iznutra natarite solju i ostavite da odstoji najmanje jedan sat, a najbolje preko noći. Želite li masniju pečenku, prsa i ba

Zagorski štrukli

Zagorski štrukli

Omjer namirnica: izmiješa se pola glatkog i pola oštrog brašna, doda se mlake vode u koju se stavi malo octa, sol, jedno jaje, 2 žlice ulja i dobro se

Vrh