Najstariji turistički materijal Stubičkih Toplica koji datira iz 1914. godine (Mineralna kupelj i lječilište, tiskara Vilima Eisenstädtera) bilježi postojanje ove šetnice te promovira istu kao dodatni relaksirajući sadržaj u prirodi, navodeći „... novi u obližnjim šumama uređeni hladoviti putevi čine bolesnicima i ostalim gostima boravak u kupelji još ugodnijim.“

Uvažavajući povijesne turističke zapise, usmenu predaju poznavatelja, ova zaboravljena staza obnovljena je na brdu i istoimenoj šumi Kamenjak krajem 2004. i početkom 2005. godine, te 2014. godine kao povijesno - poučna staza. Nalazi se na jugozapadnoj strani šume Kamenjak, sjeveroistočnom dijelu općine Stubičke Toplice u blizini hotela „Matija Gubec“ i Specijalne bolnice.

Dužina staze je 1200 metara, a visinska razlika 87 metara.
Ova zanimljiva šetnica ima povijesno, religijsko i ekološko obilježje, poziva na opuštajući korak kroz sačuvanu prirodu i vodi do:
- Pobožnosti u šumskom perivoju Kamenjak
gdje nalazimo raspelo, rad pok. topličkog umjetnika Božidara Staroveškog i u duplji hrasta kip Majke Božje Kamenjačke dar prvog župnika Župe vlč. Filipa Lucića

- Hrasta Galženjaka - zaštićenog spomenika prirode
usmena predaja govori da su na hrastu vješani pobunjeni kmetovi u velikoj Seljačkoj buni 1573. godine.

Šuma Kamenjak bogata je biološkom raznolikošću što je pokazatelj zdravog ekosustava. Susret sa zanimljivim šumskim svijetom posjetitelja staze potiče na istraživanje i očuvanje biljnih vrsta i staništa te krajobrazne raznolikosti. Uz stazu su postavljena odmorišta i edukativne table o obilježjima Kamenjaka, drveću, grmlju, prizemnom bilju, životinjskim vrstama ovog područja, od kojih su mnoge Zakonom zaštićene i ugrožene, pa se povijesno - poučna staza može koristiti za potrebe škole u prirodi.