Muzej Zlatko Dragutin Tuđina nalazi se u centru Pregrade, nasuprot „Zagorske katedrale“ na Trgu Gospe Kunagorske 3, u obnovljenoj novouređenoj zgradi izgrađenoj 1908. godine. Stalni postav otvoren je krajem 2007. godine, a predstavljeno je 639 eksponata.
Stalni postav muzeja čine tri zbirke:
• Numizmatika
• Rudarstvo
• Ljekarnička zbirka Thierry

Numizmatička zbirka Muzeja grada Pregrade predstavlja bogatu numizmatičku djelatnost donatora dr. Tudjine. Dr. Tudjina dao je 1965. godine iskovati prvi zlatnik i srebrnjak s likom kralja Tomislava. Na aversu se nalazi prikaz kralja Tomislava en face, a na reversu je prikazan hrvatski grb. Zlatnik je kovao u Bavarskoj državnoj kovnici u Münchenu težine 105 grama, čistoće 986/1000, čime se njihova vrijednost ravnopravno mjeri sa svjetskim edicijama. Zlatnik s motivom Kardinala Stepinca iskovan je 1966. godine. Revers prikazuje povijesni hrvatski grb. Zlatnik posvećen hrvatskom jeziku i književnosti iskovan je 1967. godine. Na aversu je prikazan otac hrvatske književnosti Marko Marulić, a na reversu se nalazi posveta Deklaraciji o nazivu i položaju Hrvatskog jezika. U spomen na Kardinala Šepera iskovan je zlatnik 1968. godine. Na aversu je prikazan Kardinal Šeper u profilu, a na reversu Zagrebačka katedrala. Zlatnik posvećen Sv. Nikoli Taveliću iskovan je 1970. godine. Revers prikazuje Katedralu Sv. Jakova u Šibeniku. Povodom 100 godina rođenja Stjepana Radića dr. Tudjina dao je iskovati medalju u čast ovog znamenitog Hrvata. Na reversu se nalazi grb Hrvatske seljačke stranke. Uz medalje posvećene hrvatskim povijesnim ličnostima iz edicije dr. Tudjine, ovdje se nalazi raznovrsna kolekcija svjetovnih medalja iz Hrvatske, Europe i Svijeta te kalupa za izradu svjetovnih medalja. Uz zbirku svjetovnih medalja i kalupa, u Numizmatičkoj zbirci predstavljena je kolekcija votivnih medalja i kalupa. Votivne medalje su se poklanjale kao svjedočanstvo hodočasničkog putovanja ili kao poklon povodom svetih potvrda. Medalje s prikazima različitih svetaca držale su se na posebnom mjestu u kući u uvjerenju da štite kuću od bolesti i zle kobi.

Rudarska zbirka je od izuzetne važnosti za gospodarsku prošlost Pregrade, a u stalnom postavu obrađuje se razdoblje od 1942. godine do zatvaranja rudnika 1975. godine. Rudarstvo je predstavljeno uz pomoć dokumenata i fotografija koje datiraju iz vremena Drugog svjetskog rata, kada je Stjepan Tudjina kupio rudnik u Pregradi. Nakon Drugog svjetskog rata ugljen je bio važan energent, tako da se napredak Pregrade i njezinih građana dogodio dobrim dijelom zahvaljujući Pregradskim ugljenokopima. U rudniku je radilo stanovništvo Pregrade, ali i cijelog Hrvatskog zagorja.
Ljekarnička zbirka predstavlja farmaceutsku djelatnost obitelji Thierry čije djelovanje je od izuzetne važnosti za Hrvatsku jer je u Pregradi bila prva industrijska proizvodnja lijekova u Hrvatskoj. Proizvodnja lijekova temeljila se na stručnom i znanstvenom iskustvu višestoljetnog ljekarenja u Hrvatskoj. Ljekarnik Adolf pl. Thierry de Chateauvieux dobio je 9. studenoga 1892. koncesijsku ispravu pod brojem 52.906, tj. dozvolu za rad ljekarne u Pregradi.

RADNO VRIJEME
ponedjeljak
od 12 do 16 sati
utorak, srijeda i petak
od 08 do 16 sati
četvrtak
od 11 do 19 sati
subota
od 09 do 13 sati
nedjeljom, blagdanom i praznikom zatvoreno